click tracking
Project Info

2013 - 2014  Further information on artworks

 

2014    Sakura
           
Duratran light box installation for Colin Bowler Reception Area, Churchill Hospital, Oxford 

2014    Water Table
           
Site specific installation for The Red Tower, York. Commissioned by York Curiouser 

2014    Falling Water
            Duratran light box installation.  Commission for The Lime, Liverpool

2013    Raison d'être
            Installation developed during Place for Art Residency, National Trust, Mottisfont, Hants

2013    Déjà Vu
           
Lenticular light box installation.  Commission for Ashgate Medical Centre, Chesterfield

2013    Across
           
Enamelled glass & LED light installation.  Commission for Taunton Academy, Somerset

2013    South Uist Panorama
           
C-Type print on dibond. Commission for Churchill Hospital, Oxford

 

Sakura
3m x 1m Duratran light box installation
Colin Bowler Reception, Churchill Hospital, Oxford
Commissioned by Oxford University Hospitals NHS Trust (2014)

Sakura is a light box installation created for the main reception area of Churchill Hospital.   We were asked to create an image of a pink cherry tree.  Rather than photograph a whole tree we were keen to use the opportunity to bring a sense of possibility to the space beyond by creating an illusory window on the back wall. 

The view through this opening is of a cherry tree in full bloom.  Resting on the surface of this window sill lie fragments of blossom and leaves which appear to have be blown through into the space. The direction of the light falling onto this surface makes reference to the real window which is situated to the left of the light box.  

The perspective of the illusion has been carefully considered so that it works with different viewpoints and the colour of the blossom is echoed in the wall colour of the reception area.

 

 



Water Table
[view slide show]
Site specific installation, The Red Tower, York
Commissioned and shown as part of York Curiouser 2014

Water Table was commissioned and shown as part of York Curiouser - a programme of art interventions which explore the city through colour, texture and word.

Water Table is an installation that has been created specifically for the Red Tower in York. We were intrigued by the history of this building, in particular its early origins as a watch tower for the Kings Fish Pond. The floor level of the Red Tower that is evident today originally would have been several feet lower and its walls surrounded by water and marshland. This lake was formed in the 11th century, by diverting the River Foss to complete the defences of the walled city.

The original wooden door of the Red Tower has been opened and in its place a red painted alcove suggestive of an open doorway has been constructed. Within this archway is a window which offers a controlled view into the main part of the installation comprising of an illuminated mirrored space, water and an architectural model of the tower and wall.

The mirrored walls are formed to create a perimeter that mirrors the configuration of the medieval city walls and within this space is an expanse of water which is slowly fed by the continuous drip of water falling from above. The droplets are timed to be released every few seconds, creating ripples through the water and distorting the reflections.

Standing within this watery expanse is an architectural model of the tower and a section of the city walls. These are infinitely reflected around the space forming an illusory walled city that stretches out indefinitely. However the viewer is only able to see the reflections of this model rather than the real object. The model is coated with iron oxide which over time and with the presence of water slowly turns red.

The impetus for this idea to create a mirrored walled city grew out of our research and visits to York. The more we learnt about the place, the more we were struck by the many layers of history and interconnecting stories which have become built into the city's fabric. The layers seem to be porous, full of holes, creating a network of alleyways and story lines from different times in history that exist in the present as a mass of intertwining threads. This creates a curious quality of there being more buildings, courtyards, alleyways and interconnecting spaces than there is the physical area to contain them.

Click York Curiouser for further information on the project


 

 


Falling Water

Series of Duratran light boxes. The Lime, Liverpool (2014)
Commissioned by Liverpool City Council

In 2011 we were invited by Liverpool City Council to develop a series of site specific artworks for the redevelopment of Lime Court Health Centre in Liverpool. Working with the architect and contractor we designed and implemented a series of light boxes which were integrated into key areas of the building.

The aim of the commission was to bring a sense of light and possibility into the main foyer area and engage service users in the process to find themes for the imagery. Through this process the elements of water and light were identified - reflecting the design ethos of the redevelopment which includes a spa, hydro-therapy pool and multi-sensory room.

We were keen to represent wild water in a setting that was naturally enclosed to mirror the actual courtyard garden at the centre of the building. The artwork uses three main elements to link the architecture with the illusory spaces. These elements are the waterfall and limestone landscape, the architectural opening within the image, and the limes that rest and fall from the threshold into the space beyond.

The final installation comprises of a large corner light box (approx. 5 m x 1.8 m) which overlooks the entrance foyer and cafe area and a double sided light box (approx.1.2 m x .7 m) situated behind the reception area. The three images work together to suggest the natural cycle of water starting from a river source and ending at the sea.

The title 'Falling Water' suggests these natural forces, but also make reference to Frank Lloyd Wright's iconic modernist building built around a waterfall, whose architectural geometry and spatial relationships were a source of inspiration for the spatial composition for the large light box image.

External link to an article in The Guardian 

 
 

Raison d'être [view slide show]
Site specific installation, National Trust Mottisfont, near Romsey, Hampshire (2013)
Commissioned by National Trust as part of A Place for Art

We were artists in residence at Mottisfont from July to October 2013 and were the third of six co-creative art residencies initiated through A Place for Art. This project forms part of Storyscape, a major National Trust initiative to build new visitor facilities and reinterpret Mottisfont for future visitors.

Each residency involved working co-creatively with groups from the local community. Central to our project have been our co-creative partners: Winchester School of Art students and graduates, and members of the Test Valley and Romsey U3A (University of the 3rd Age) group.

Mottisfont's name comes from the spring (font) around which the local community would meet(moot). Throughout the summer we have come together with the group for a series of 'moots'. Our intention was to enable creative exploration to flourish within a supportive and imaginative group and to make art in response to the many layers, stories, vistas and illusions that seem to permeate the history, landscape and architecture of this place.

The whole process of investigation and the different lines of enquiry that filled our time at Mottisfont eventually led us to the water source that generated the impulse to originally meet here - the font of Mottisfont. Our final installation is a mirrored chamber containing a diorama (a 3-D model scene). Viewed through a slot within the doorway of the loose box, an infinitely meandering stream weaves a path through a landscape as far as the eye can see - beyond the physical boundaries of the building.

Our co-creative group made a second installation set up in the room that houses the medieval piscina, a basin used by the priors who lived here 800 years ago, recently revealed as part of Storyscape. This installation reflects another aspect of Mottisfont's past as a place for creative inspiration and activity. 

Visit our blog at Mottisfont: A Place for Art

 


Déjà vu
[view slide show]
10 metre long lenticular light box installation, Ashgate Medical Practice, Chesterfield (2013)
Commissioned by Beam on behalf of Ashgate Medical Practice 

Déjà vu is a panorama made up of a combination of views and vistas from landscapes around Chesterfield. The artwork is made up of a series of illuminated lenticular images which slowly transform and change as you walk past them, causing the landscape to ripple and flicker.
 
Lenticular printing involves digitally splicing two or more images together and printing this onto a  plastic sheet which has hundreds of lens ridges across its surface. This allows one image to be seen from one angle and change into the second as the viewer walks past and views from another angle.

The scenes that form this panorama may appear familiar to people, but on closer inspection will turn out to be somewhat different to what is actually there. Déjà vu is about movement through landscape and how the memory of these views can create a sense of place. The only part of the panorama that remains unchanging is the view over Chesterfield, which is placed at the center of the image.

 

  

 


Across
2.6 m x 1.4 m Screen printed laminated toughened glass and LED lighting
Taunton Academy, Somerset (2013)

The Diocese of Bath commissioned us to create a cross for the front facade of the new school building at Taunton Academy in Somerset.  We were keen to use glass and light - materials traditionally used in places of worship, yet the materiality of the folded cross created from a simple sheet of paper was in stark contrast to the flat rigidness of the glass.

The colour and the emergence of the cross from the lower folds was inspired by the landscapes and wilderness of Judea.  Underpinning this is the idea of folding and a focused pattern emerging from a more organic form.  The entire piece is photographed from a single sheet of pleated paper. Making the cross was quite a magical process - the paper is folded into tessellations and pleated in a way where it is hard to work out how it could have come from a flat sheet of paper.   

 

  


South Uist Panorama

4 m x 1 m C-type print on dibond
Radiology Department, Churchill Hospital, Oxford
Commissioned by Oxford University Hospitals NHS Trust.