Project Info

 

2011 - 2012   Further information on artworks

2012    Light Wave
Digital Video, 14.45 mins, premiered at Solent Showcase, Southampton.

 

2012    Silver Linings -The Beaney Kaleidoscopes
Commission for The Beaney, House of Art & Knowledge, Canterbury.
 

2012    Artworks for Robert Blake & Elmwood School, Bridgwater, Somerset
Changing Faces
Photographic participatory project.
The Sitting Walls
Curved ash seating with interactive LED lighting.
The View Finders
Eight integrated camera obscurae.

 

2012    Zoom
Photographic
light boxes, Daliburgh Primary School, South Uist, Western Isles, Scotland.
 

 

2012    Artworks for development @Loudoun Square
Axis
Photographic print on dibond, @Loudoun Square, Butetown, Cardiff.
Fold
Glass designs and lighting, @Loudoun Square, Cardiff
.
Different Storeys 
Photographic participatory project, exhibition at CMC@Loudoun Square.
 

 

2012    Lore of the Land
Large scale photographic light boxes
Chelmsford Magistrates Court, Chelmsford. 
 

2011    Cloud Chamber
Camera Obscura created for The Croft, Crofton School, Stubbington.

 

 

 

 

2012

Light Wave  View video [view stills slide show]
Digital Video, 14.45 mins, Solent Showcase, Southampton, November 2012
Commissioned by Solent Showcase for Lighten UP exhibition

Light Wave is an attempt to capture the elusive nature of light and matter and has been conceived as two circular projections, one the exact mirror of the other. Filmed using a high-speed camera at 2000 frames per second, this footage captures 11 seconds of pouring water which is played back over approximately 15 minutes. Slowing this process down by 80 times reveals movements and details that we would not normally be able to see and experience. 

The water is poured into a spherical bowl until it reaches the level of the horizon line of the sea behind. The sphere enhances the sense of a cyclical process occurring as the sea appears to become inseparable from the water in the bowl. Just as each droplet captures an image of the world, and each part of the sea is dynamic, light from the world around becomes inverted and internally reflected by the rising water. 
 

 

2012 

Silver Linings - The Beaney Kaleidoscopes [view slide show]

Eight kaleidoscopes engineered from aluminium 
The Beaney, House of Art & Knowledge, Canterbury, 2012
Commissioned by Canterbury City Council and Kent County Council 

Silver Linings is a permanent installation comprising of eight bespoke kaleidoscopes which have been embedded in the refurbished building of The Beaney, through walls, library shelving and the museum's explorer points.  Each kaleidoscope has its own tiny curated glass case filled with particles that depict objects, patterns and colours within the museum's collections. When the eye piece of the kaleidoscope is rotated a myriad of particles float past and scatter into infinite kaleidoscope arrays mixed with fragmented views of the room and exhibits beyond.

We produced two designs for the kaleidoscopes - a stand alone kaleidoscope that can be fitted to horizontal surfaces and a larger one, which is designed to fit through the walls of the museum. The kaleidoscopes are engineered from aluminium with a hard anodised finish. Each contains a front-silvered mirrored chamber and a silicone filled glass particle chamber. 

The individual particles within these chambers have been inspired by the objects and architecture found within the museum. Drawings and photographs of the Beaney's exhibits have been replicated as tiny miniature drawings photo etched from very thin stainless steel. These elements, along with colour photographs and tiny glass beads, offer the viewer an infinite kaleidoscopic version of The Beaney, its books and collections. A Beaney within the Beaney. 

Development of Silver Linings
In 2005 we were appointed as Lead Artists to work with the Design Team for the £14 million restoration and redevelopment of The Beaney. We were asked to respond to the museum's collection and architecture and create an installation that would hold visitors' interest over time. Space was limited so integration with the building and the museum's collection was paramount. Integration of the artworks was made possible by working with the design team and contractor from the early stages of the project.
 

 

2012  

Artworks for Robert Blake and Elmwood Secondary School, Bridgwater

Commissioned by Somerset County Council (SCC); Contractor: BAM; Facilitator: RIO
Public Art Commissioning Body: Jaqui Tobin (Elmwood School), Ed Martin (Robert Blake), Caroline Barnes and Jane Seaman (SCC), students from Robert Blake and Elmwood School, BAM members Mark Roberston and Austin Fews (NVB Architects). Facilitated by Kim Tilbrook (RIO);
Evaluation: Dr Roz Hall.

In 2009 we were appointed as Lead Artists to develop artworks for a new BSF secondary school in Bridgwater, Somerset.  Over a period of three years we worked with the Public Art Commissioning Body and the developer BAM, to integrate a number of artworks and design solutions into the fabric of the new school.  

Built into the BAM scheme is the idea of inclusivity and openness, which we used as the basis for  our approach, along with themes established by the artist Kathryn Hogkinson and the student panel prior to our appointment.  Our starting point was to visit both schools and talk to students and staff to gain some understanding about how they felt about their school and the opportunities that the BSF scheme offered them and the broader community.  The students were involved with the development of the designs throughout with a series of workshops that involved model making, projection and large scale drawing. 

We were keen that the artworks are tactile, fun, magical, sensuous and thought provoking.  Our aim has been to give equal prominence to these experiences by integrating these qualities into the actual fabric of the building, which we have achieved in collaboration with the team's architects. Our project maps out a network of spaces, events, perspectives and vistas that flow through the site.

The artworks that came out of this process are The Sitting Walls, The View Finders and Changing Faces - a photographic participatory project involving the schools and community.  Drawings and graphics generated through the process have also been reproduced onto laminate screens around the school.

Further information on the project can be found here 
 

 

 

Changing Faces View Video
Digital video. Robert Blake and Elmwood Secondary School, 2012
Commissioned by Somerset County Council (SCC); Contractor: BAM; Facilitator: RIO

Changing Faces is a photographic participatory project involving students, staff and the community from Robert Blake Science College and Elmwood School in Bridgwater. 

Over a period of a year we worked with the two schools to photograph the faces of hundreds of people who are in some way connected with the schools. This project involved staff, students, parents, the local community as well as the building contractors, architects and members of Somerset County Council involved with the building of the new BSF school. 

This collection of portraits have been morphed together to create a film of a changing face made up of hundreds of faces. The film is intended as a celebration of the new school and the community that helped to create it and the community it will serve in the future. The film will be shown in the new school and can also be viewed here online. 
 

 


The Sitting Walls [view slide show]
Ash seating, interactive LED lighting
Robert Blake and Elmwood Secondary School, Bridgwater, 2012 
Commissioned by Somerset County Council (SCC); Contractor: BAM; Facilitator: RIO

In 2009 we were appointed as Lead Artists to develop artworks for a new BSF secondary school in Bridgwater, Somerset.  Over a period of three years we worked with the schools, the design team and the developer BAM, to integrate a number of artworks and design solutions into the fabric of the new school. Our appointment as Lead Artists at the initial stages of the project meant that the artworks were able to be embedded within the process at a very early stage.

The idea for The Sitting Walls evolved out of a process of consultation with the student panel made up from pupils from Robert Blake and Elmwood School.  Both schools were keen to have chill-out spaces that they could relax and feel safe in and which were personal to them as students in terms of form and colour.  The final forms for the seating were developed through a series of workshops that involved students in model making, photography, projection and drawing around their own bodies.

The Sitting Walls have been hand-built from hundreds of ash slats and are integrated beneath the two main staircases of the new school. Each sitting area has been individually designed for each school and so the curved forms for each are different. Concealed interactive LED lighting creates a wash of changing coloured lighting on the back wall and recessed down lighters create pools of warm light. 

The School opened in November 2012 and the feedback from staff and students has been extremely positive.
 

 

  

The View Finders [view slide show]
8 camera obsurae, Robert Blake and Elmwood Secondary School, Bridgwater, 2012 
Commissioned by Somerset County Council (SCC); Contractor: BAM; Facilitator: RIO

In 2009 we were appointed as Lead Artists to develop artworks for a new BSF secondary school in Bridgwater, Somerset.  Over a period of three years we worked with the schools, the design team and the developer BAM, to integrate a number of artworks and design solutions into the fabric of the new school. Our appointment as Lead Artists at the initial stages of the project meant that the artworks were able to be embedded within the process at a very early stage.

The View Finders are eight cameras obscurae which have been integrated within the new school building. Each camera obscura passes through the walls of the building forming an image onto a ground glass screen of the view beyond. 

The students were keen to have spaces in their school that were animated and unexpected.  The View Finders use natural light and optics to create an inverted and cinematic view of the world that is quite different to the experience of looking through a conventional window.   
  

 

2012   

Zoom [view slide show]
Six Duratran light boxes
Daliburgh Primary School, South Uist, Western Isles, Scotland, 2012
Commissioned by Sgoilteanura

Zoom is a series of double-sided, photographic light boxes that have been created for the main reception area and corridor of the new Daliburgh Primary School. The photographic imagery focuses on macro views of tiny samples of sand, plants and other particles collected from the Machair and shoreline of South Uist.  We worked with the architect Andrew Marshall of 3D Reid to integrate the light box design into the fabric of the building. An internal light source is housed between the partition wall to enable both sides of the wall to be used.

The artwork was developed in consultation with the whole school. They were keen that the new artworks would bring light and colour into the space and provide a welcoming focal point to the main entrance reception area. After a period of consultation and a week exploring the island, we developed a proposal that embraced some of these aspirations.
 

 

 2012

Commissioned Artworks for @Loudoun Square

In 2011 we were appointed to work with the Loudoun Square Partnership and Butetown community to create artworks for the new development @Loudoun Square. The artworks that have developed out of this consultation include Fold - a glass design for the glazed main entrance lobby area, Axis - a large-scale photographic installation and Different Storeys - a photographic participatory project with Butetown residents.

The Loudoun Square Public Art Program was curated by Addo. Further information on the project can be downloaded here.
  

Axis [view slide show]
3.6 x 5.8 m Photographic print on dibond
Entrance atrium wall @Loudoun Square, Butetown, Cardiff, 2012
Commissioned by Loudoun Square Partnership

Axis is a photographic installation composed of hundreds of high-resolution digital photographs taken from the rooftop of Loudoun House tower block on the 1st February 2012. This panorama has been shaped in an elliptical form to fit with the atrium wall and to locate Tiger Bay at the centre of a broader view of Cardiff and the surrounding landscape.  The over-layering of images and viewpoints has been allowed to show through to suggest a sense of activity, change and memory.

Loudoun House was built on the site of the original Loudoun Square Park and is one of the tallest buildings in Cardiff. Its position along with neighbouring Nelson House, locates it at the heart of the Tiger Bay community making it a poignant place from which to photograph Butetown.

The idea for Axis came from learning about the history of the area from residents and local historians and is intended as a celebration, offering a unique perspective of Butetown as seen from the heart of the community. 
 

Fold [view slide show]
Screen printed enamelled inks on toughened laminated glass
Main entrance lobby @Loudoun Square, Butetown, Cardiff, 2012
Commissioned by Loudoun Square Partnership

Fold is a glass design created for the main lobby entrance of the building @Loudoun Square. The design is inspired by the folded bellows of a large format plate camera and makes reference to the medium of photography and film. 

We wanted to give a visual hint to some of the creative activity that is happening within @Loudoun Square such as the Culture and Media Centre and also suggest a sense of movement and flexibility within the design.

The final artwork has been screen-printed onto glass panels using blue enamel inks, which has been toughened and laminated. The designs were developed in consultation with the architects Austin-Smith: Lord LLP and art-glass specialists Proto Studios.  
 

 

Different Storeys [view slide show]
Photographic participatory project with Butetown residents
Exhibition of photographic prints at CMC@Loudoun Square, 2012

Different Storeys is a photographic participatory project involving staff and residents from Loudoun and Nelson House. The project helped inform the visual direction for Axis and sought to capture and share people's views from the tower blocks, both the visual views from their windows and their views of what it is like to live there.

The idea for Different Storeys developed out of visits to Loudoun House to undertake the tests shots for the photographic commission Axis. The project culminated in an exhibition of photographs shot using single use film cameras, showing some of the residents' views of Cardiff and the surrounding area. Quotes taken from conversations and observations shared during this time complement the images and give a personal perspective on what the view and Tiger Bay means to each person.
 

 

2012

Lore of the Land [view slide show]
Duratran light boxes
Chelmsford Magistrates Court, Chelmsford. Completed January 2012

Lore of the Land is a series of large illusory photographic light boxes installed on the ground and first floors of Chelmsford's new Magistrates Court. The illusions suggest a series of architectural inlets through into natural environments, which have been developed to work with the actual architecture. Our intention was to create an alternative view to the expected architecture of the Court buildings and its environs.

The project was developed in collaboration with the architects Aedas, the contractor Galliford Try, HMCS community and Chelmsford Borough Council.  

Client: HMCS; Architect: Aedas; Contractor: GallifordTry; Public Art Consultant: Frances Lord

 

2011

  

Cloud Chamber
Camera Obscura created for The Croft, Crofton School, Stubbington, Hampshire
Commissioned by Hampshire County Council, July 2011

We were asked by Hampshire County Council to create a camera obscura for the new sensory room at The Croft, Crofton School. This new 200sqm building provides specialist facilities for pupils with Autism Spectrum Disorders (ASD) to the eastern district of Hampshire. 

Working with the architect Dan Keeler and the building contractor we integrated a large bespoke lens into the circular roof to create projections of the sky onto the white circular floor below.    On a cloudy day the children can sit around the darkened space and watch the clouds above move across the floor.  

Further info…