click tracking
Project Info

2007 - 2008   Further information on artworks 

2008    The Garden
Photographic installation for Churchill Hospital, Oxford.

 

2008    Tree Of Life
Cedar and oak clad camera obscura, Rufford Abbey Country Park, Nottinghamshire.

 

2007    Centrefold
Large-scale projection event, Donegal Regional Art Centre, Letterkenny, Ireland.

 

2007    Poets' Corner
Photographic light box and text installation, Thomas Bennett Community College, Crawley.

 

2007    Eastoke Kaleidoscope
Permanent kaleidoscope, Eastoke Corner, Hayling Island.

 

 

2008


The Garden
  [view slide show]
Large format C-Type Prints installed at the Oxford Cancer Centre, Churchill Hospital, Oxford, 2008
Commissioned by Oxford Radcliffe Hospital

The Garden was created specifically for the newly built Cancer Centre in Churchill Hospital, Oxford.  It is a series of four photographic views into a fictional walled garden.  Three images create life size illusory windows through the wall of the main corridor leading to the Chemotherapy Department.  The fourth image creates an illusory doorway into the garden from the Chemotherapy Waiting Room.  The Garden shown in the images is a Physic Garden (a garden of healing plants).  Early plans of the Cancer Centre indicated a courtyard garden sited in the same position where the fictional garden was finally created.   

 

 

2008


Tree of Life
  [view slide show]
Cedar and oak camera obscura, Rufford Abbey Country Park, Nottinghamshire, 2008
Commissioned by Nottinghamshire County Council

Tree of Life is a custom built camera obscura made for Rufford Abbey Country Park, which receives around half a million visitors each year.  This small building measuring 4m by 3m and 2.4m high, is clad with western red cedar and oak.  The camera obscura has been designed to be accessible to the general public without supervision and requires no electricity, relying purely on natural projection.

The light from outside is focused through a 250 mm diameter glass lens onto a large curved screen within the building to create a very bright, inverted and ethereal panorama.   The lens can be pivoted on its vertical axis allowing the public to move the centre of focus across the panorama.  A bench is incorporated into the wall opposite the image, so that people can sit and enjoy the view that unfolds. 

Update:  Tree of Life has recently been decommissioned.  It was intended to be shown for 5 years and this was extended to 7 years.   

 

 

2007  

 


Centrefold  [view slide show]
Large scale architectural projection event for Regional Cultural Centre, Letterkenny, Co. Donegal, Ireland, 2007 

Centrefold was commissioned by Donegal Public Arts to celebrate the opening of the Regional Cultural Centre in Letterkenny.  The large scale projections took the building seamlessly through a sequence of origami folds across the aluminium clad facade above the main entrance of the building. 

The concept for the projections was developed through consultation with MacGabhann Architects who designed the building, and visits to the site during the construction phase.    

 

 

2007
 


Poets' Corner  [view slide show]
Duratran light box and vinyl lettering
Commission for Thomas Bennett Community College, Crawley, West Sussex, 2007
Funded by West Sussex County Council as part of the Crawley Art & Architecture Programme

The new PFI (Private Finance Initiative) schools programme provided opportunities for new artworks to be created specifically for the new school buildings.
  
Poets' Corner creates a virtual opening into Tilgate Forest through a corner wall in the main atrium of the college. The scene is created by a large back-lit photograph housed behind two sets of sliding doors inviting the viewer to step through into the virtual space beyond. The image is printed at high resolution so that tiny details, including a trail of yellow origami birds slowly unfolding into the background, may be discovered over time. 

A written description of the actual forest forms a ribbon of Chinese Whispers to contrast with students' perception of the structure of school life. This begins in the image, then out across the college walls and down the atrium.  By the time it reaches the main entrance it welcomes visitors with a meaning all of its own. 

The project was created in collaboration with a student group from the college.  It was their thoughts, feelings and ideas about their newly opened school that formed the basis for the development of the artwork.

 

 

2007


Eastoke Kaleidoscope  [view slide show]
Permanent stainless steel kaleidoscope and boardwalk designs for Eastoke Corner redevelopment, Hayling Island, Hampshire, 2007
Commissioned by Havant Borough Council

The coin operated seaside telescope is a recognisable piece of seafront furniture. The external form of the Kaleidoscope suggests the function of a telescope, yet the internal visual experience is entirely different and unexpected.  The viewer looks into the scope and sees a kaleidoscopic view of the beach, sea and sky combined with a glittering array of coloured and prismatic objects that swirl around in a particle chamber.

Eastoke Kaleidoscope is engineered from marine-grade stainless steel and the barrel is able to rotate 360 degrees horizontally around its axis and 45 degrees vertically.  Viewers can control the  rotation of the mirror system and the particle chamber separately. 

The Kaleidoscope stand is angled and the seat movable, to allow easy wheel chair access.   It has been installed as part of an extensive regeneration program for the area, which includes a new viewing platform and walkway. Designs for a wooden boardwalk were also incorporated into the final landscaping of the area.