Maximum Cube

Commissioned by Lighthouse and BN1 in association with the De La Warr Pavilion

Maximum Cube created an 11 metre walk way through the first floor of the Pavilion from the South Staircase to the smaller staircase on the north side of the building.  The link was an interactive passageway that led the viewer across a cube made from a translucent fabric membrane.  The floor on either side of the walkway was covered with large mirrors aligned to perfectly reflect the space above them.  This reflection together with real space created an environment whose real and virtual dimensions existed above and below the gallery floor.

Two dark ante-chambers situated at either end of the walkway did not have a reflective floor, and as the viewer moved through the passageway into the reflective space, the floor appeared to drop away.  The walkway at this point appeared to be a bridge that spanned the virtual depth.

Back projected text flowed down across the walls towards the mirrored floor.  At the angle of incidence the text was programmed to flip into a mirror image of itself and move upwards at the angle of reflection, thus appearing to flow down through into the virtual space in the mirror.  The text was generated in response to people’s movements across the walkway.

Maximum Cube was shown as part of Event Coast, a series of video and multi media commissions created for locations along the South Coast during 1999 and 2000. The installation was featured in Meridian’s TV program The Frame: What is Art In The Third Millennium (2000).